Vissza a címlapra
 

Képet kenyérért? Mi ez egyáltalán?

Elsősorban egy kiállítás, amit a WERK Akadémián rendeztem 2009. május 8-tól május 31-ig. A kiállítást Szipál Márton nyitotta meg.

Másodsorban egy képzőművészeti akció:

A James Dean riport című kiállítás képeit szeretném minél több emberhez eljuttatni. Egy kiállítás, egy galéria erre nem alkalmas. Egyáltalán a képzőművészet olyan távol van a mai embertől, hogy ha száz embert megkérdeznénk, közülük egy sem tudná egyetlen élő magyar festő nevét sem megmondani. A képzőművészet nem része az emberek életének. A színház, az irodalom, a film és a zene egészen más. Irodalmat azért olvasunk, színházba, moziba, koncertekre járunk. Kortárs kiállításra kevesen. Ez így alakult, ez van. Kesergés helyett, viszont hátha találunk egy olyan rést, amin keresztül meg tudjuk érinteni a környezetünket. Ha az emberek nem jönnek a galériákba, akkor menjen a művészet hozzájuk. Törjünk ki a galériák falai közül, ez az egyetlen megoldás.

Azon gondolkodtam, miként lenne megvalósítható, hogy az egész országban egyszerre történjék a kiállítás. Ha kell, akkor az utcán, ahol emberek járnak. Mindezt úgy, hogy a haszonról lemondok, és jótékony célra fordítom a bevételt. Gyakorlatilag spontán kiállítást szervezek Magyarországon.

Arra jutottam, hogy a James Dean képekből 5000 db sorszámozott nyomatot gyártok, és azokat átadom a MENHELY ALAPÍTVÁNY-nak, hogy a hajléktalanok a Fedél Nélkül újsághoz hasonlóan értékesítsék. Árusítsák a műveimet a hajléktalanok a piros lámpánál, az utcán, az aluljárókban. Kerüljön a művészet be a nagyvárosi élet minden napjaiba. Fogadják szeretettel, és tetszőleges összegért tegyék boldoggá azt, aki a képet önöknek átnyújtja. Mondhatjuk úgy is, hogy képet adunk önöknek kenyérért...

Képet kenyérért sajtómegjelenések:

Magyar Nemzet / Népszabadság / Artportal / Artnet / 168 óra / cotcot / est / Fedél Nélkül / Hírsarok / Kossuth Rádió / Kultúra.hu / Mix / Port.hu / Utazónet / Vatera

/////////////////////////////////////////////////////////

A Vatera.hu támogatásával jótékonysági árverést szerveztünk a James Dean nyomatok első 5 sorszámozott példányaira. Az árverés minden bevétele a Menhely Alapítványhoz folyt be.

Vatera.hu jótékonysági árverés leütési árak letölthetők itt >>

/////////////////////////////////////////////////////////

Sajtóközlemény letölthető itt >>

/////////////////////////////////////////////////////////

Miért James Dean?

Fogalmam sincs. Tényleg. Ráakadtam néhány róla készült fotóra, majd elkezdtem tudatosan gyűjteni az 50-es évek bálványáról készült képeket. Magával ragadtak az ikonikus jelenetek, a fiatal színész kisugárzása.

Aztán, később felrajzolódott bennem egy párhuzam a mai kor ideálja, és James Dean között. Az életet gyorsan habzsoló, törtető, és lázasan önmegvalósító embereké. Talán én is ilyen vagyok, vagy szeretnék lenni - tudom milyen ez. Ugyanakkor milyen kijózanító, amikor mindez véget ér. Fordul a kocka, a sikeres emberek hirtelen már nem sikeresek, a karrierek összeomlanak, és felépített vagyon szertefoszlik. James Dean karambolja, ha átvitt értelemben is, mindaz, ami most körülöttünk zajlik a világban.

Dean rajongott a Porsche 550 Spydere iránt, amit az Édentők Keletre című film sikere révén vásárolt magának. Szenvedélye volt az autóversenyzés, és a végzete az a bizonyos Porsche. Mindössze huszonnégy éves volt, amikor karambolozott, és életét vesztette.
James Dean kultikus legenda, a mai napig misztikus történetek keringenek az interneten a kocsija okozta későbbi halálos kimenetelű balesetekről.
Karizmája, szédületes hírneve, fiatal lendülete, és gyors élete ötven évvel később is rabul ejt minket. Ez a kiállítás James Dean, és a róla készült portrék előtt tiszteleg.

Vissza a címlapra